Nakládání potravin do laku

Při nakládání se potraviny konzervují v tekutině, obvykle v octě, oleji nebo alkoholu. Naložení funguje dobře s většinou ovoce, bylinkami a zeleninou.
Nakládat můžeme kromě okurek, i ostatní pevnou zeleninu, jako jsou fazole, mrkev, květák, cibule, papriky, dýně a červená řepa. Zelenina by neměla být jemná nebo měkká. Nejlépe připravíte zeleninu, tak že ji očistíte a rozřežete na kusy. Okurky můžete posypat solí a na několik hodin nechat stát.
nakládaná zelenina
Na kilogram zeleniny potřebujete asi půl litru octa a čtvrt až půl litru vody s kořením (například hořčice, koriandrové semeno, bobkový list, jalovec, pepř). Z tohoto uděláte vývar a v něm vyvaříte zeleninu. Tu pak naplníte do připravených, čistých sklenic. Zalijte jí horkým nálevem. Zelenina by měla být pokryta kapalinou nejméně jeden až dva centimetry.
Uzavřete nádoby dobře a nechte je proležet asi čtyři až šest týdnů před jídlem. Ocet obvykle vydrží alespoň několik měsíců, pokud je uchováván v chladném a tmavém stavu.
Možná varianta: Do směsi octu můžete přidat nějaký cukr, což má také konzervační účinek.
Namáčení do oleje není tak účinné jako využití octa, protože olej tak dobře nezabrání zkažení, ale především chrání před mikroorganismy. Proto nejlepším způsobem, jak ho využít pro nálev, je potraviny usušit nebo alespoň uvařit nebo usmažit.
zavařená zelenina
Olej je vhodný pro zeleninu, jako jsou papriky, lilek, houby nebo artyčok, ale také pro ovčí sýr nebo smetanový sýr. Pro chuť můžete přidat například čerstvé nebo sušené bylinky nebo pepř.
Opět platí, že používáte čisté sklenice. Kromě toho použijte nejlépe olej pro nakládání, který nemá příliš silnou chuť.
Chcete-li zabránit tvorbě vzduchových bublin, plňte potravinu a olej střídavě do skla. Potravina by měla být opět jeden až dva cm vysoko pokrytá olejem. Zavřete sklenici a uložte ji na chladné a tmavé místo. Obsah vydrží asi tři až čtyři měsíce.

5 roky ago