Zelený mazlíček

Ať už si pořídíte jakéhokoliv domácího mazlíčka, starat se o něj budete muset tak jako tak. Rozdíl mezi zvířátky, co se týká náročnosti péče, samozřejmě je. Zvážit byste ale také měli to, jak velké místo a kde v bytě umístěné, chcete zvířátku ve své domácnosti obětovat.
Nejen v České republice jsou oblíbenými domácími tvory želvy. V oblibě jsou především želvy suchozemské, konkrétně želva zelená (Testudo hermanni).
želva zelená.png
Odkud vlastně pochází
S tímto druhem želvy se můžete setkat v jižních státech, např. v Chorvatsku, Řecku nebo Turecku. V dospělosti dosahuje až dvaceti pěti centimetrů a dožít se může i sedmdesáti let. S tím byste při jejím pořizování měli počítat, tedy vyhradit dostatečný prostor a vzít v úvahu i její dlouhověkost. Jako u spousty jiných zvířat, i zde je samička o něco větší.
Spí želvy v zimě?
Želvičkám byste měli umožnit v období zimních měsíců alespoň trochu klidu, nemusíte je přímo zazimovávat, stačí je uložit někam, kde je nižší teplota.
dítě a želva.jpg
Co mají rádi
Nejvíce si pochutnají na luční trávě, milují pampelišky nebo jitrocel. Přes zimu, kdy jim nemůžete tento druh potravy zajistit, jako náhrada poslouží polníček nebo čínské zelí, pro zpestření jídelníčku pak ovoce, ale opravdu jen v malém množství jako pochutinu.
Pokud vám to bydlení umožní, želvám vyhovuje v teplých měsících pobyt venku s ochranou před slunečními paprsky. V bytě by se měly chovat v teráriu.
Chov tohoto druhu želv není nijak složitý ani časově náročný a může s ním začít takřka každý, ovšem za předpokladu, že si o tomto druhu domácího mazlíčka před jeho samotným pořízením, zjistí potřebné informace. Péči o želvu zvládnou i menší děti.
Pokud se pro koupi želvy rozhodnete, měli byste také vědět, že tento exemplář by měl být registrovaný, stejně tak ani neriskujte to, že byste si želvu přivezli na tajno ze zahraniční dovolené.

6 roky ago